Impressie
 

De verzorging van een olijfboom


Olijfbomen zijn gemakkelijk in onderhoud. Echter er moet toch op een aantal punten gelet worden:

Beregening van de olijfboom 
Grondstructuur
Bemesting
Herstel van de olijfboom
Snoeien

Beregening
De olijfboom vraagt regelmatig water bij droog weer. Dit is naast zon de belangrijkste conditie voor een goede groei.
De grootste vergissing is het als mensen denken; 'een olijfboom, die heeft toch geen water nodig, ze komen uit warme en droge gebieden..'.
Van nature wortelt de olijfboom diep in de grond en kan hij langer zonder water. Olijfbomen die geplant zijn in potten of indien ze net geplant zijn in de volle grond hebben een compacte kluit. Daarom moet voorkomen worden dat de grond niet geheel uitdroogt. Af en toe beregenen is hiervoor vereist.
Maar let op, natte voeten is niet goed voor een olijfboom. Dit is eenvoudig te voorkomen door ervoor te zorgen dat het water goed kan weglopen. Bijvoorbeeld door voldoende gaten in de pot  te boren en gebruik te maken van potscherven of hydrokorrels. Bovendien moet het een goed water doorlatende grond zijn. Indien u een boom compleet in pot of bak bij ons koopt, zorgen wij hiervoor.
In de winter is regenwater veelal meer dan genoeg voor de olijfboom. Indien de grond te nat is, kan ervoor gekozen worden om de boom even te plaatsen op een zonnige plek onder een afdak of de kluit deels te bedekken met een plankje. Het vochtigheidsgehalte van de kluit moet tussen de 20 en 30 procent liggen.  

Grondstructuur en bemesting van de olijfboom
De olijfboom staat in kleiachtige grond, afkomstig uit het gebied van midden Spanje. De bomen zijn reeds circa vijf jaar eerder in de kunststof pot geplaatst en zijn daardoor volledig geacclimatiseerd. Door een relatief klein wortelgestel behoeft de boom op zich nog geen ruimere pot.

In veel gevallen gaat de voorkeur uit naar een mooie bijpassende pot. Het verdient dan aanbeveling om een pot te kiezen van enkele centimeters ruimer, waar de olijfboom nog lange tijd in kan blijven. De Bergerie beschikt over een ruime collectie mooie potten en bakken. Om de grond aan te vullen beschikt de Bergerie over speciale olijfgrond die de condities van de Spaanse grond benaderd. Vooral door toevoeging van klei en witveen wordt de waterhuishouding gereguleerd. De Bergerie heeft jarenlange ervaring met de verzorging van olijfbomen. Ook de grond is daarom aangepast. Het 'olijfsubstraat 2011' heeft een betere drainerende werking. Door een grove samenstelling van klei, lava en kokosvezel wordt gezorgd voor exra lucht, betere vochtverdeling en herbevochtiging in de pot. Bovendien ontstaat er een steviger wortelskelet. Het mengsel droogt zo na een natte periode eerder op. De klei en nog toe te voegen mycorrhiza's zorgen ervoor dat er toch water wordt vastgehouden en de grond niet snel zal uitdrogen. Copyright ©

Bij het verpotten of planten van olijfbomen gebruikt de Bergerie vrijwel altijd mycorrhiza. Dit middel dat in samenwerking met Plant Health Care Incorporation wordt aangeboden, bevordert de bloei, stevigheid en gezondheid van de olijfboom. Dit middel vormt een levende verbinding tussen het wortelsysteem (hierdoor versterkt en vergroot het wortelsysteem) en de bodemecologie en kan ook behulpzaam zijn bij het acclimatiseren van de olijfboom in de volle grond. Het verbetert de bodemstructuur en verrijkt het natuurlijk bodemleven tijdens het vrijkomen van meststoffen.
Gaat u zelf uw olijfboom verpotten of planten, vraagt u dan de Bergerie voor het juiste advies.

De Bergerie heeft bovendien speciaal voor olijfbomen mesttabletten laten ontwikkelen. Deze moeten worden toegevoegd in het voorjaar (maart/april) en geven de olijfboom extra mest gedurende het gehele groeiseizoen.

Naast de mycorrhiza en mesttabletten zijn er nog andere producten te verkrijgen bij de Bergerie zoals Biovin, kalk en diverse bestrijdingsmiddelen die de olijfboom in optimale conditie kan houden of kan brengen.

Grond, voeding- en meststoffen zijn bij de Bergerie verkrijgbaar of eenvoudig te bestellen in onze webshop.

 

Herstel van olijfbomen
Een olijfboom kan een 'klap' krijgen door een lange periode zonder water, natte voeten, langdurige nachtvorst of een te donkere plek. Om de boom na zo'n periode er weer sneller bovenop te helpen kan de Bergerie voor een speciale behandeling zorgen. De boom krijgt dan via een injectie een mengsel van Mycorrhiza en speciale mest direct tussen de wortels. De ervaring leert dat de groei dan binnen twee weken zichtbaar verbetert.
Deze behandeling is ook eenvoudig en goedkoop na te bootsen door met een grondboor enkele gaten te boren langs de kluit. De grond die u er hier uit haalt vervolgens goed mengen met een zakje mycorrhiza. Dit mengsel kunt u vervolgens terug in de gaten gooien en goed aandrukken.

Snoeien van de olijboom
Het snoeien van een olijfboom doe je voor de vorm. Het is bijvoorbeeld vaak mooier om de karakteristieke stam van de olijfboom kaal en dus goed zichtbaar te houden. Het snoeien mag gedurende het hele groeiseizoen, bij voorkeur in het voorjaar.

Snoei niet teveel, vooral voor de vorm. U kunt eventuele lange uitschieters een stuk terug knippen.
Bij voorkeur de boom niet 'knotten', nieuw blad komt het snelst uit de takken. Dan moet er uiteraard wel leven in de takken zitten. Dus na de winter alleen het dode hout eruit knippen.

Voor de liefhebber staat hieronder nog een speciale snoeiwijze vermeld.

Als de olijfboom niet wordt gesnoeid zullen de twijgen lang en dun uitgroeien. Als aan een twijg 4-6 bladparen zijn gegroeid kunt u de knopjes “nijpen”. Hou wel in de gaten in welke richting de knopjes wijzen. Nijp de scheuten tot boven een knop die de goede kant opwijst. Op die manier bepaalt u zelf de richting waarin de plant groeit. Hou het midden van de kruin luchtig en verwijder verticaal groeiende en kruisende takken. Knip de kleine scheuten onderaan de stam weg.

Hou er voorts rekening mee, dat alleen de twijgjes van twee jaar en ouder de bloeiplaats zijn voor de bloesem en later de olijf. De leeftijd van de boom of struik is daarvoor niet bepalend, alleen de leeftijd van de twijgen."Olijfbomen laten zich overigens gemakkelijk snoeien".

Copyright ©

De Bergerie - Belversestraat 4 - 5076 PX Haaren - tel. 0411-624955 - fax. 0411-624845 - info@olijfboom.com
SitemapPrint deze paginaWebsDesign