Impressie
 

Olijfbomen in het voorjaar


Het leek een hele zachte winter te worden... Maar de eerste week van februari heeft alles veranderd. Extreme kou en de discussie of de elfsteden tocht wel of niet door zou gaan... 
Wat gebeurd er met de olijfboom?

Het is heel verschillend hoe een olijfboom hierop reageert. Dit kan liggen aan de leeftijd van de boom, hoe de gezondheid van de boom was voor de winter, is de boom beschermd of stond hij beschut, maar de vochtigheid van de grond speelt ook een belangrijke rol. De kluit mag nooit uitdrogen, maar natte voeten is uit den boze.

Na deze winter is bladval niet altijd te voorkomen, mits de boom voldoende en op tijd is beschermd. (maar ook weer niet te lang)
Dat hoeft niet erg te zijn. Controleer op verschillende plekken door een krasje te zetten in de takken of er vers groen hout te zien is onder de bast. Dit is het teken van leven.
Het blad dat is aangetast zal er (allemaal) afvallen. Goede voeding en een mooi voorjaar zal het herstelproces versnellen. Een mestpakket besteld u snel en makkelijk via onze webshop!

Snoeien doet u alleen voor de vorm. Wel kunnen eventueel dode takken of punten eruit geknipt worden. Maar over het algemeen komt aan de bestaande takken het snelst nieuw blad.

Een ander voorkomend probleem zijn scheuren in de bast. De bast is dan nat geweest in de winter. Tijdens de vorstperiode is het vocht in de bast gaan uitzetten. Je krijgt dan verticale scheuren in de bast. Dit hoeft niet erg te zijn. De rest van de bast neemt de sapstroom over. U kunt de wond beschermen door hem in te smeren met wondpasta. Doe dit als de wond helemaal droog en schoon is. De wondpasta voorkomt rotting en bacteriën/schimmels in de wond en zorgt ervoor dat de wond niet groter wordt. U vindt de wondpasta ook in de webwinkel.

Zorg ervoor dat de boom nooit te nat staat. Afwatering moet mogelijk zijn, maar de grond mag uiteraard niet uitdrogen. Bij droog weer dus met regelmaat water geven.
Geel blad met donkere vlekken duidt meestal op nattigheid, een schimmelvorming.
een hulpmiddel hiervoor (een vochtigheidsmeter) vindt u in de webwinkel.

We hopen samen met u op een mooie en warme voorjaar en zomer...

 


 

 

 

De Bergerie - Belversestraat 4 - 5076 PX Haaren - tel. 0411-624955 - fax. 0411-624845 - info@olijfboom.com
SitemapPrint deze paginaWebsDesign